Rozważne wybory w dziedzinie spożywczych napojów: co powinniśmy spożywać bez zahamowań, a co konsumować z umiarem?

Profesionalnymi źródłami białka, witaminy C, karotenoidów oraz innych minerałów, takich jak potas i magnez, są soki. Eksperci jednak zwracają uwagę, że warto dokładnie przyjrzeć się temu, co pijemy. Czy jest to 100% sok, nektar czy może napój? Podczas gdy pierwsza opcja jest korzystna dla zdrowia, dwie następne mogą dostarczyć nam sporo pustych kalorii. W okresie letnim, kiedy nasz organizm ze względu na wysokie temperatury domaga się większej ilości płynów, warto szczególnie skupić się na wartości odżywczych tego, co pijemy.

Profesor Anna Brzozowska z Katedry Żywienia Człowieka SGGW wyjaśnia w swoim raporcie o tytule „Soki owocowe 100 proc. – produkty niezbędne w racjonalnym żywieniu”, że owoce, warzywa oraz ich przetwory są głównymi źródłami witaminy C i karotenoidów. Te ostatnie umożliwiają naszemu ciału produkcję witaminy A. Spożywanie cytryn, gruszek, truskawek czy buraków zapewnia nam duże ilości błonnika, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Morele, brzoskwinie, banany, jagody, pomidory, seler oraz warzywa kapustne są doskonałymi źródłami minerałów takich jak potas, wapń czy magnez.

Warzywa i owoce nie tylko dostarczają naszym organizmom cennych składników odżywczych, ale także chronią je przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Te ostatnie mogą uszkodzić chemiczne związki odpowiadające za przesyłanie informacji zapisanych w genach, białka czy lipidy krwi.

Raport prof. Brzozowskiej dowodzi również, że składniki odżywcze owocu pomarańczowego oraz 100% soku pomarańczowego są bardzo zbliżone. Co więcej, nie ma znaczących różnic pomiędzy wartościami odżywczymi świeżo wyciśniętych soków a tymi produkowanymi przemysłowo bez dodatku cukru.