Kokos to pyszny owoc, naturalny środek antybakteryjny i źródło minerałów takich jak magnez, potas i kwas foliowy. Zazwyczaj włączamy go do naszych deserów w postaci startego kokosa, który kupujemy w supermarkecie, ale prawdopodobnie produkty te przeszły różne procesy, które powodują utratę esencji owocu.
Możesz w pełni wykorzystać możliwości kokosa, wybierając świeży orzech kokosowy w całości z supermarketu. Wystarczy nim potrząsnąć i sprawdzić, czy w środku słychać wodę, w przeciwnym razie kokos jest suchy i był długo przechowywany.
W domu możesz wywiercić otwór w kokosie, w jednym z trzech oczek, które posiada, aby wydobyć wodę. Następnie można wydobyć miąższ i trzymać go w wodzie, zmieniając ją codziennie przez okres do trzech dni.
Ale co z tym zrobić? Podzielimy się z Tobą 8 produktami pochodzącymi z kokosa, abyś mógł w pełni wykorzystać korzyści oferowane przez ten owoc w sposób naturalny, bez przechodzenia przez tak wiele procesów przemysłowych. Każdy z nich ma inne zastosowanie, więc idealnym rozwiązaniem jest połączenie tych, które najlepiej pasują do Twojego stylu życia.
Woda kokosowa
Woda kokosowa jest z natury napojem izotonicznym, z dużą ilością elektrolitów, dlatego często stosuje się ją jako serum lub w celu nawodnienia organizmu po epizodzie mdłości, lub biegunki. Im czystsza woda, tym większe jej właściwości, dlatego zaleca się picie wody kokosowej bezpośrednio wydobytej z owocu i odpowiednio opakowanej.
Mleko kokosowe
Mleko kokosowe jest świetnym zamiennikiem mleka krowiego, gdyż jest bardzo smaczne przy przygotowywaniu koktajli, smoothie, lodów czy deserów. Poza tym, że nawilża, jego gęsta konsystencja jest pyszna, a nawet nadaje bardzo egzotyczny akcent w przygotowywaniu sosów. Aby zrobić mleko kokosowe, wystarczy zmieszać wodę kokosową z miąższem świeżego kokosa, a wiele osób dosładza je wanilią lub słodzikiem. Po przygotowaniu naturalnego mleka kokosowego, może ono pozostać w lodówce przez 7 do 10 dni.
Suszony kokos
Suszony kokos jest również bardzo łatwy do wykonania i pozwoli Ci mieć zdrową i pyszną przekąskę, którą możesz zjeść gdziekolwiek i kiedykolwiek zechcesz. Wystarczy pokroić miąższ na cienkie plasterki i suszyć je w piekarniku w bardzo niskiej temperaturze przez kilka godzin. Jest to najlepszy sposób, aby cieszyć się jego zaletami znacznie dłużej, ponieważ jeśli przechowujesz go w suchym i zamkniętym pojemniku, może on przetrwać nawet kilka miesięcy. Co więcej, dzięki suszonemu kokosowi cieszysz się wszystkimi jego składnikami odżywczymi w skoncentrowanej formie i możesz zabrać tę przekąskę ze sobą do pracy lub na siłownię.
Olej kokosowy
Z miąższu kokosa można zrobić olej kokosowy, oprócz tego, że jest przeciwzapalny i silny antybakteryjny z natury jest używany przez wiele kobiet jako kuracja do włosów przeciw łupieżowi, suchości, rozdwajaniu się końcówek, jest również doskonałym wyborem, aby utrzymać skórę pod ochroną, ponieważ utrzymuje elastynę i kolagen.
Można go również używać do pieczenia, ale ważne jest, aby spożywać go sporadycznie i w bardzo małych ilościach, ponieważ zawiera 90% tłuszczów nasyconych. Używaj go, jeśli chcesz dodać smaku do konkretnego przepisu, ale unikaj używania go do smażenia lub gotowania w bardzo wysokich temperaturach, mimo że jest bardzo stabilny w tym procesie.
Masło kokosowe
Jeśli uwielbiasz dodawać masło do swoich potraw, masło kokosowe jest doskonałym zamiennikiem. Po zmieleniu miąższu kokosowego razem z olejem kokosowym otrzymujemy wspaniałe w smaku masło, szczególnie do smarowania pieczywa lub mieszania ze słodkimi potrawami. Jego główną zaletą jest to, że można cieszyć się zawartym w nim błonnikiem.
Starty kokos
Jest to prawdopodobnie jedna z najbardziej znanych i najbardziej dostępnych pochodnych kokosa. Ale możesz zrobić go w domu, ścierając na tarce miąższ kokosa i przechowując go w lodówce. Jeśli przechowujesz go w szczelnym pojemniku, może wytrzymać 5 miesięcy, a jeśli go zamrozisz, do roku.
Mąka kokosowa
Mąka kokosowa jest również bardzo uniwersalna, ponieważ można ją stosować jako dodatek do mąki pszennej w wypiekach, a nawet dodawać do musli, jogurtów lub śniadaniowych smoothie. To świetny sposób, aby dodać korzyści płynące z kokosa, błonnika i niezbędnych aminokwasów do diety dzieci bez konieczności stosowania przetworzonej żywności.
Świeży kokos
Wreszcie, świeży kokos jest doskonałym sposobem na spożywanie tego owocu, dodając go do sałatek, deserów, jogurtów lub smoothie. Ważne jest, aby zjeść go od razu, aby nie stracił świeżości i wilgotności.