Prozdrowotne kiełki brokułu – odkryj ich sekrety i naucz się je hodować

W świecie zdrowej żywności, kiełki brokułu zyskują coraz więcej uwagi. Te młode rośliny, które po kilku dniach wyrastają z nasion pod wpływem wilgoci i ciepła, zaczęły pojawiać się w dietach zdrowotnych już w latach 70-tych XX wieku. Niemniej jednak, dopiero seria istotnych odkryć naukowych w latach 1992-1997 przysporzyła im większą popularność wśród dietetyków. Dzisiaj, badania skupiające się na potencjalnych właściwościach antyrakowych młodych brokułów wywołują niemałe zainteresowanie.

Ale czym dokładnie są kiełki brokułu? Niewielu z nas miało okazję zobaczyć nasiona brokułu na własne oczy. Są to maleńkie, czerwono-brązowe ziarenka, znane głównie pasjonatom ogrodnictwa. Na półkach sklepów ze zdrową żywnością można znaleźć suplementy diety bazujące na zmielonych nasionach. Aby rozpocząć domową hodowlę kiełków, warto zaopatrzyć się w specjalne, przeznaczone do tego celu nasiona. Taki krok zdecydowanie zwiększa szansę na powodzenie uprawy i minimalizuje ryzyko zanieczyszczenia produktu substancjami chemicznymi.

Zastanawiasz się, jak hodować kiełki brokułu? Podobnie jak większość innych kiełków, możesz je uprawiać w domowych warunkach, używając do tego specjalnych kiełkownic lub tradycyjnej metody polegającej na użyciu litrowego słoja i gazy. Na jedną porcję potrzebne Ci będą 3 łyżki nasion, które należy namoczyć na około 4-12 godzin. Następnie odcedzasz je, przepłukujesz i umieszczasz w słoju, którego otwór zakrywasz gazą przymocowaną gumką. Co 8 godzin do słoja wpuszczasz świeżą wodę, obracasz go do góry dnem i pozwalamy wodzie odciec. Trzeciego dnia warto przenieść uprawę na miejsce oświetlone bezpośrednim światłem słonecznym. Kontynuuj płukanie aż do piątego lub szóstego dnia – wtedy kiełki są gotowe do spożycia. Mogą być przechowywane w lodówce maksymalnie przez 3 dni, dlatego warto przygotowywać je małymi porcjami, ale częściej!

Kiełki brokułu cieszą się popularnością ze względu na niską kaloryczność i dużą zawartość błonnika. W jednej szklance znajduje się zaledwie 30 kcal i aż 4 g błonnika! Tłuszcz jest prawie nieobecny, poziom białka nie jest wysoki, ale porównywalny do innych warzyw, natomiast węglowodany, wliczając w to błonnik, stanowią nie więcej niż 6 g. Unikalna kombinacja składników odżywczych powoduje, że kiełki brokułu składają się aż w 89% z wody! Znajdziesz w nich także sporo witaminy C – nawet ponad połowę dziennego zapotrzebowania dla dorosłej osoby!

Jednak zdrowotne korzyści płynące z kiełków brokułu idą dalej, niż mogłoby się wydawać. Najcenniejszym dla naszego organizmu składnikiem tych młodych roślinek jest sulforafan. Jest to organiczny związek siarkowy, który występuje również w dorosłych brokułach, ale w znacznie niższych stężeniach!