najzdrowsze-owoce

10 najzdrowszych owoców i warzyw

Jak wiadomo, wszystkie warzywa i owoce są pożywne. Aczkolwiek te poniżej wykazują najwyższy poziom korzystnych składników odżywczych, które pomagają zapobiegać chorobom, poprawiają funkcje poznawcze i utrzymują zdrowe serce.

Oto 10 najzdrowszych owoców i warzyw naszej planety:

Słodkie ziemniaki

Wraz z dynią i marchewką słodkie ziemniaki bogate są w beta-karoten – silny przeciwutleniacz, który chroni wzrok. Beta-karoten może również zmniejszać ryzyko raka piersi i jajnika u kobiet po menopauzie.

Słodka papryka czerwona

Zaskakujące jest to, że słodka papryka czerwona ma dwa razy więcej witaminy C niż pomarańcza. Ta ważna witamina jest niezbędna do utrzymania zdrowych zębów i dziąseł.

Brokuły

Bogate we flawonoidy brokuły pomagają zwalczać stres oksydacyjny, który uszkadza komórki i prowadzi do stanów zapalnych. Brokuły mogą pomóc odeprzeć choroby serca, cukrzycę typu 2 i raka.

Ciemne zielone warzywa liściaste

Osoby, które jedzą więcej warzyw, uzyskują lepsze wyniki w testach mierzących ogólne zdolności poznawcze i pamięć (w porównaniu z tymi, które jedzą warzywa rzadziej). Zielone warzywa przepełnione są żelazem, wapniem oraz witaminami A, C i K.

Pomidory

Pomidory są najlepszym naturalnym źródłem likopenu. Jest to kolejny silny przeciwutleniacz, który może obniżać poziom cholesterolu i chronić przed zaawansowanym stadium raka prostaty.

Awokado

Owoc ten bogaty jest w zdrowy dla serca tłuszcz jednonienasycony. Tłuszcz ten może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, gdy jest spożywany zamiast szkodliwych tłuszczów nasyconych.

Borówki

Borówki mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób, takich jak choroba Parkinsona i Alzheimera. Zawierają antocyjany – przeciwutleniacz, który pomaga chronić pamięć i funkcje poznawcze wraz z wiekiem.

Maliny

Bogate w błonnik maliny pomagają utrzymać regularność. Są również źródłem przeciwutleniającego kwasu elagowego, który został powiązany z zapobieganiem rakowi szyjki macicy.

Banany

Z prawie 400 mg potasu na porcję, banany są ważne dla utrzymania prawidłowego poziomu ciśnienia krwi. Działanie potasu opiera się na równoważeniu sodu, dzięki czemu ciśnienie krwi pozostaje pod kontrolą.

Wiśnie

Wiśnie mają niższy indeks glikemiczny niż większość innych owoców, więc nie będą siać spustoszenia w poziomie cukru we krwi. Dodatkowo mogą pomóc złagodzić objawy dny moczanowej i zapalenia stawów.

Powyższe owoce i warzywa bardzo łatwo namierzyć w polskich sklepach. Z tego względu warto złapać za koszyczek i pobiec do warzywniaka, aby jeszcze dzisiaj przekształcić nawyki żywieniowe w zdrową i smaczną dietę.